Přírodní alternativa retinolu: 10 úžasných benefitů bakuchiolu

Zveřejněno před17.09.2021
Oblíbený1
Seznamte se s bakuchiolem! Přírodní složkou, která je v péči o pleť srovnávána s retinolem. Teď během stále probíhajícího léta oceníte především schopnost této rostlinné ingredience minimalizovat citlivost pokožky vůči škodlivým slunečním paprskům a výskyt různých kožních problémů.

Co to bakuchiol vlastně je?

Bakuchiol je složka získávaná z rostliny psoralea corylifolia neboli "babchi". Tato rostlina má v oblasti péče o pleť dlouhý a působivý životopis, počínaje jejím užitím v tradiční ajurvédské medicíně.

Jaké benefity bakuchiol přináší pokožce?

Skvělé na bakuchiolu je, že co se týče cílení na jemné linky, vrásky a nerovnoměrný tón pleti, je stejně účinný jako retinol. Zároveň je ale k pokožce mnohem šetrnější.

  1. Vyrovnává tón pleti: Proniká hluboko do pokožky a napomáhá zmírňovat viditelnost tmavých skvrn a hyperpigmenatce.
  2. Minimalizuje jemné linky: Stejně jako retinol, i bakuchiol podporuje tvorbu kolagenu v buňkách, vyplňuje pokožku a tím redukuje vzhled jemných linek a vrásek.
  3. Nevysušuje, nedráždí: Zatímco retinol a další podobné složky používané v péči o pleť mohou pokožku vysušovat a způsobovat podráždění, bakuchiol je mnohem šetrnější.
  4. Urychluje regeneraci kožních buněk: Předává buňkám informaci, že je čas zvýšit produkci kolagenu a zahájit buněčný obrat.
  5. Můžete ho bezpečně použít i dvakrát denně: Protože není tak dráždivý a nevysušuje jako retinol, můžete ho použít jak během ranní, tak i večerní rutiny v péči o pleť.
  6. Vhodný pro všechny typy pleti: K pokožce je opravdu šetrný, je tedy vhodný téměř pro každého.
  7. Zklidňuje a revitalizuje pokožku: Díky tomu, že podporuje buněčný obrat a regeneraci kožních buněk, napomáhá zklidňovat a revitalizovat vaši pokožku skrz naskrz.
  8. Lze bezpečně kombinovat s dalšími produkty: Společně s bakuchiolem můžete používat i hydratační složky jako je skvalen či PHA-kyseliny.
  9. Bojuje proti akné: Redukuje viditelnost pórů a zabraňuje případnému zhoršení stavu pleti.
  10. Je protizánětlivý: Bakuchiol se již léta používá k léčbě zánětlivých kožních stavů jako je lupénka či ekzém. Lokálně může zklidnit zarudnutí, otok a svědění, a napomoci tak zklidnění pokožky.

Jaké jsou vedlejší účinky bakuchiolu?

V současné době nejsou známé žádné studie, které by prezentovaly nežádoucí nebo negativní vedlejší účinky bakuchiolu. Na rozdíl od retinolu má dokonce potenciál být bezpečný i v těhotenství a během kojení. Vždy je ale lepší stoprocentní jistota, než aby člověk později litoval. Doporučujeme proto počkat na další studie, které skutečně potvrdí, že je bakuchiol bezpečný i v těchto obdobích.

Jak zařadit bakuchiol do rutiny v péči o pleť?

I když studie prokázaly, že je bakuchiol velmi šetrný, doporučujeme stejně jako u každé jiné složky, kterou nově zkoušíte zařadit do své beauty rutiny, postupovat opatrně. Takže pokud máte pokožku citlivou, suchou či náchylnou k tvorbě ekzémů, začněte bakuchiol nejdříve používat každý druhý den, tedy přibližně třikrát do týdne.

Pokud se po několika týdnech neobjeví podráždění, můžete ho začít používat denně.

Než se vrhnete na aplikaci produktu s bakuchiolem na celý obličej, je rozumné provést test citlivosti, ideálně na zápěstí či za ušima. Zhruba týden bude stačit na to, abyste zjistili, jak vaše pokožka bakuchiol snáší.

Bakuchiol lze použít ráno i večer, najít ho můžete v široké škále produktů od obličejových olejů, přes séra, až po pleťové masky. Na rozdíl od retinolu, který se v rámci beauty rutiny typicky používá pouze v jednom produktu, produkty obsahující bakuchiol jsou dostatečně šetrné, aby mohly být vzájemně kombinovány a vrstveny.

Vzhledem k tomu, že je méně dráždivý než retinol, můžete jej pro maximální účinek použít ráno a zároveň i večer. I když bakuchiol pravděpodobně nezvýší citlivost vaší pokožky vůči slunečnímu záření, vždy po jeho aplikaci myslete i na kvalitní krém s SPF, zejména ráno či během dne.

Produkty s bakuchiolem, které doporučujeme:

KAKADU SUPER C ROZJASŇUJÍCÍ OLEJ BAKUCHIOL + MORINGA

Rozjasňující a vyhlazující olej s vysoce koncentrovaným vitamínem C, obohacený o výtažky z kakadu švestek, bakuchiol a moringový olej. Jeho lehká, ale přesto velmi účinná struktura se rychle vstřebává a dodává pleti okamžitý lesk. Pokožku zanechává na pohled rozjasněnou, vyhlazuje jemné linky a vrásky. Podporuje tvorbu kolagenu a sjednocuje tón pleti.

Použití:

  • Ráno a večer naneste 2-3 kapky na vyčištěnou a tonizovanou pokožku obličeje a krku.
  • Použít ho můžete i se svým oblíbeným denním či nočním krémem. Aby se lépe vstřebal a pokožce poskytoval žádoucí ochranu, naneste olej až v druhém kroku, tedy po aplikaci hydratačního krému.

KAKADU SUPER C ROZJASŇUJÍCÍ SÉRUM HYALURONATE + BAKUCHIOL

Nadopujte pokožku výživným sérem s vitamínem C obohaceným o výtažky z kakadu švestek, bakuchiol a hyaluronate. Tyto aktivní rostlinné látky dodají pleti výrazný lesk, intenzivně hydratují a viditelně redukují jemné linky, vrásky a hyperpigmentaci. Pravidelným používáním dosáhnete krásně zářivé a rozjasněné pokožky.

Použití:

  • Ráno a večer naneste 2-3 kapky na vyčištěnou a tonizovanou pokožku obličeje a krku.
  • Pokračujte svým oblíbeným denním/nočním krémem.
  • Ke každodennímu používání se doporučujeme propracovat postupně. Po dobu prvních 2 až 4 týdnů začněte použitím 2-3 kapek každý druhý den. Poté můžete produkt začít do vaší beauty rutiny začleňovat každý den, vždy ráno a večer po vyčištění a tonizaci.
  • Pokračujte svým oblíbeným denním/nočním krémem.
  • Při aplikaci tohoto séra během dne vždy používejte SPF 30+.

Pár slov závěrem

Bakuchiol je výjimečný především tím, že na rozdíl od retinolu pokožku nezatěžuje. Pokud tedy přemýšlíte o zařazení retinoidů do péče o vaši pleť, určitě nejdříve sáhněte právě po bakuchiolu. Vegan přírodní složce, která je naprosto bezpečná.

Související produkty
AKCE-15%
Limited time offer
1 402,50 Kč 1 650,00 Kč
Rozjasňující a vyhlazující olej s blahodárným vitamínem C, výtažky z kakadu švestek, bakuchiolem a moringovým olejem. Jeho lehká struktura se rychle vstřebává a dodává pleti okamžitý lesk. Rozjasní nevýraznou pokožku...
AKCE-15%
Limited time offer
1 530,00 Kč 1 800,00 Kč
Nadopujte pokožku výživným sérem s vitamínem C obohaceným o výtažky z kakadu švestek, bakuchiol a hyaluronate. Tyto aktivní rostlinné látky dodají pleti výrazný lesk, intenzivně hydratují a viditelně redukují jemné...
INSTAGRAM
Nelze se připojit k Instagramu nebo nemáte oprávnění k zobrazení médií z Instagramu.

Menu

Nastavení

Vytvořte si bezplatný účet pro uložení oblíbených položek.

Přihlásit se